Den achtkanter ondersteunt volwassenen met een verstandelijke beperking en volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel. De kwaliteit van bestaan van elke persoon staat daarbij centraal. Mensen die een erkenning hebben door het VAPH of mensen met een vermoeden van handicap kunnen een beroep doen op onze dienstverlening.
De ondersteuning kan variëren van erg intensief tot zeer beperkt, tijdelijk of voor lange duur. We kunnen iemand ondersteunen op alle levensdomeinen of voor één specifiek aspect van zijn leven. Dat doen we samen met het netwerk. We gaan steeds ook na welke personen of diensten uit de samenleving betrokken kunnen worden.
ONDERSTEUNING VAN PERSONEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING
Volwassenen met een verstandelijke beperking kunnen ondersteund worden in wonen, werken en vrije tijd. Hierbij ligt de focus op de mogelijkheden, het groeipotentieel en de talenten van elke persoon. We geloven erin dat iedereen kan leren en groeien. We geloven dat iedereen heel wat mogelijkheden heeft en we stimuleren elke persoon om die optimaal te benutten. Zo willen we hen sterker maken, zodat ze kunnen deelnemen en bijdragen aan de samenleving.
Onze begeleidingsstijl is erop gericht om mensen te leren nadenken over hoe ze op een zelfstandige manier taken, opdrachten of problemen kunnen aanpakken en oplossen. Hierbij wordt rekening gehouden met het kunnen en aankunnen (draagkracht, leeftijd) van elk individu.
Hierdoor bloeien mensen open, ontdekken ze hun talenten en zijn ze gemotiveerd om zichzelf en hun huidig functioneringsniveau te overtreffen.
Binnen de dagbesteding willen we er op die manier toe komen dat mensen een eigen job kunnen aanleren en uitoefenen en zo een ‘professionele identiteit’ ontwikkelen. Binnen woonondersteuning willen we een context creëren waarin de persoon zelf maximaal kan bepalen hoe zijn leven eruit ziet.
ONDERSTEUNING VAN PERSONEN MET EEN NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL
den achtkanter wil personen met een niet-aangeboren hersenletsel, na hun initiële revalidatieperiode, helpen om de draad van het leven weer op te nemen.
Mensen die hersenbeschadiging hebben opgelopen, worden vaak geconfronteerd met blijvende beperkingen op allerlei vlak en met veranderingen in gedrag, emoties en persoonlijkheid. Na het afronden van de initiële revalidatie wordt het vaak pas duidelijk welke de gevolgen zijn op het dagelijks functioneren. Vanuit het gegeven dat onze hersenen levenslang veranderbaar zijn, zetten wij in op verdere stimulering en therapie om vaardigheden te trainen.
den achtkanter biedt met de methodiek Breinbreker een uitgebreid programma van voortgezette cognitieve revalidatie. Dit zit ingebed in het therapeutisch aanbod van het dagcentrum en vindt zijn toepassing in de atelierwerking, het vrijwilligerswerk, de woonondersteuning… Het is immers belangrijk dat men zaken uit de therapie ook effectief leert toepassen in het dagelijkse leven. Dit stelt iemand in staat zoveel mogelijk opnieuw zelf vorm en inhoud te geven aan zijn of haar leven.